24 juli 2018

Håret luktar hav och huden är lätt bränd efter dagens utflykt till havs. Huset är varmt men vid fläkten får jag åter ordning på tankarna, kan fatta tangenterna och låta orden komma. Hur fantastisk sommaren än är så njuter jag av kvällarna då värmen sjunker en aning och jag drar mig undan på glasverandan, blickar ut över sundet och placerar datorn på en kudde i knäet. För det är så jag jobbar just nu. Bakåtlutad i min favoritfåtölj med utsikt över Ålands hav.

Mina kunders manus låter mig hoppa mellan skilda världar, komma nära spännande karaktärer och jag får vara en del av hur manuset utvecklas och kommer närmare sin fulla potential. Det känns som att jag har världens bästa jobb! Att vänta på författarens reaktion på mitt utlåtande är alltid lika pirrigt. Hur ska hen uppfatta mitt utlåtande? Lyckades jag lyfta författaren? Lyckades jag framföra mina synpunkter utan att trampa på tårna eller använda pekpinnen?

Ses vi på bokmässan?
Planeringen inför bokmässan i Göteborg pågår för fullt. Som en del av Litterära Konsulter kommer jag, tillsammans med Ann Ljungberg och mina kollegor, finnas i vår monter nära skrivascenen. Passa på att få gratis speedcoaching, lyssna på matnyttiga föreläsningar, kom på boksläpp eller skicka in ditt första kapitel i förväg för en gratis analys på plats. Jag hoppas att vi ses!

Boka tid för utlåtande
Är målet att komma till avslut med ditt manus i sommar? Redan nu kommer bokningar för hösten så om du har tänkt ge ditt manus en lektörläsning till hösten kan det vara bra att boka i tid.

Tips innan du skickar ditt manus till en lektör!

 • Vilken lektör passar dig bäst?
  Många lektörer tar emot alla typer av manus medan andra specialiserar sig på några få genrer. Ta reda på om lektören arbetar med din genre! Vilket arbetssätt har lektören och vad ingår i priset? Det är viktigt att det är tydligt vad du får för pengarna. Se till att du får veta hur lång tid som lektören behöver och när du kan förvänta dig att få din feedback. Hur lång tid har du på dig att ställa frågor efteråt?
 • Hur ska texten levereras?
  Ta reda på vilka önskemål lektören har på hur texten ska levereras. Punkter, radavstånd, word,pdf…
 • Låt korrekturläsningen vänta!
  Tänk på att inte lägga tid och energi på noggrann korrekturläsning innan du skickar till en lektör. Det kan mycket väl vara så att lektören ger förslag på stycken, eller rent av hela kapitel, som ska skrivas om eller kanske till och med tas bort helt. Då har du arbetat i onödan.
 • Besvara frågor innan läsningen
  En del lektörer ställer inga frågor innan läsningen medan andra gör det. Jag vill vara så opåverkad av dig som författare som möjligt innan läsningen men vill gärna veta vilka tankar du har kring genre och målgrupp. Jag tycker också att det är intressant att höra hur pass färdig du känner dig med din text. Det kan hjälpa mig som lektör att angripa din text på bästa sätt.
 • Är det något speciellt som du vill att lektören tittar på?
  Om det finns något i ditt manus som du känner dig osäker på tycker jag att du ska passa på att nämna det innan så lektören kan titta extra på just det.
 • Vila från din text!
  Försök att koppla bort din text under den tid som lektören arbetar. Det är ingen vits att bearbeta och ändra i texten innan du fått ditt utlåtande.
 • Även det bästa manuset behöver bearbetas!
  Även ett mycket bra manus har ett stort arbete kvar efter lektörläsningen –  bli inte avskräckt om det kommer tio sidor från lektören. Viktigt att komma ihåg är att lektörens förslag och synpunkter är just förslag och synpunkter. Det är du som bestämmer över din text!
 • Lektören står på din sida!
  Det viktigaste att komma ihåg är att vi lektörer står på författarens sida. Vår uppgift är att lyfta fram dina styrkor och hjälpa dig att arbeta med dina svagheter. Att se det där som du själv inte såg, att med vår erfarenhet och bakgrund jobba för att ditt manus ska bli precis så där bra som det kan bli. Jag vågar lovar att chanserna för att bli utgiven kommer att öka!

Jag önskar dig en fortsatt skön sommar!