Sommaren är här även om de flesta av oss har några veckor kvar till semestern. Kanske hör du till en av dem som ser fram mot lite skrivtid under de lediga veckorna. Då hoppas jag att du inte har missat mitt erbjudande om att ha ett bollplank i sommar. Du väljer själv om det räcker med ett bollplank där du kan ställa frågor kring din text eller om du vill ha chans att även få personlig respons på din text.

Läs mer på: https://www.manuskonsult.se/2018/05/17/behover-du-nagon-att-bolla-skrivande-med-i-sommar/

Skrivtips!
Berätta inte allt!
När jag lektörläser manus är det vanligt att jag ser att författaren vill berätta allt. Rädslan att utelämna något viktigt och oron över att läsaren inte ska förstå är vanlig.

Var noga med att ta reda på vad du vill med din text. Vad är syftet med berättelsen? För att berättelsen ska ha chans att fördjupas är det viktigt att fokusera på syftet. Ha i bakhuvudet att allt du skriver ska ha ett syfte. Fundera över om det finns ett syfte med att berätta vad någon äter till frukost? Exakt vad klockan är? Ibland gör det det, men ofta inte.

Ett tips är att göra en förteckning med alla kapitel där du kort skriver ner vad kapitlet handlar om men också vilket syfte kapitlet har. På vilket sätt förs handlingen framåt? Fördjupas konflikten? Fördjupas karaktärerna? Bryt sedan ner varje kapitel i scener och gå på samma sätt igenom scenerna och deras syften. Kanske upptäcker du hela kapitel, stycken, meningar eller ord som inte har något syfte och som kan raderas.

Framför allt när du skriver om något självupplevt blir det lätt att du vill berätta allt. För dig som författare känns alla händelser lika viktiga, ingen kan tas bort. Tänk om läsaren missar något?

Men läsaren vill få känna sig smart! Läsaren behöver fylla luckor med sina egna tankar och behöver ges utrymme för egna tolkningar. Läsaren vill inte bli skriven på näsan. Då är risken stor att boken hamnar i högen av andra böcker som man av olika anledningar inte läste färdigt.

Ta ett kliv tillbaka, fundera över vad det är du vill säga med din text och skala bort allt onödigt runt omkring. Använd sedan kärnan som blir kvar, utgå från den och börja brodera med dina ord.

Jag önskar dig en fantastisk skrivsommar!

Erica