2018-03-05
Julklappsboken Skriva av Stephen King (2000)
Stephen King skriver att berättelser är något man hittar. Det är ett påstående som till viss del provocerar mig. Vadå hitta? Varför kan inte jag bara hitta min storslagna debutroman? Nu är det ju inte riktigt så King menar. Han jämför med utgrävning av fossil – ibland hittar du en liten del och ibland en större. Författarens uppgift är att gräva fram så stor bit som möjligt. Däremot, menar King, vill han inte få fram en intrig som redan från början är färdig eftersom det riskerar att bli konstruerat och tillkämpat. Istället hänvisar King till sin intuition.
De allra flesta av Kings idéer börjar med en tydlig bild. Något han iakttar i ett skyltfönster eller en person som han möter. Fram till för några veckor sedan hade jag har aldrig känt det där – aha, det är det som jag ska skriva om! Hittills har mina romanidéer varit berättelser som jag bara måste skriva. Något som måste få komma ut. Men! Under en promenad för några veckor sedan fick jag vara med om det där som jag inte riktigt trodde skulle hända mig. Jag såg en flicka i ett fönster och en berättelse kom till mig. Först landande en fundering kring flickan och sedan tankar kring huset hon bodde i. I en rasande fart följde flera karaktärer, en början och ett slut! Trots köldknäppen som tagit sitt grepp över Norrköping var jag tvungen att ta av mig vanten för att hinna anteckna i mobilen. Ja, det kändes som att jag behövde skynda mig för att få ner allt innan det försvann.
Är det min tur nu eller har jag kanske blivit mer uppmärksam på allt som sker runt omkring mig? Jag har helt klart funnit ett fossil och nu gäller det att som King skriver, använda min verktygslåda för att mejsla fram min berättelse. Manuset som jag skrivit på i några år och som snart ska skickas till lektör, får vänta lite till för här ska plockas fram pensel och hacka. Oj, vad jag ser fram mot det!
Hur får du dina idéer? Skriv gärna en kommentar och dela med dig!

Vänligen Erica